Festa del Sant Crist d’Igualada 2019

per mossenXavier 15-04-2019

La festa del Sant Crist d’Igualada d’enguany recorda dues efemèrides. La primera, el 75è. aniversari de la reposició de la imatge del Sant Crist: destruïda en temps de la guerra civil, es va convocar un concurs per fer-ne una reproducció. La imatge guanyadora, l’actual, va ser beneïda per l’abat de Montserrat Dom. Aureli Maria Escarré l’any 1944.

També aquest 2019 es compleixen els 25 anys de la mort d’un gran devot i promotor del fervor a la imatge del Sant Crist, el recordat sacerdot igualadí Mn. Josep Còdol i Margarit. Es tindrà present, celebrant amb el seu calze l’Ofici Solemne.

Aquest és el programa d’actes d’enguany que fa que, curiosament, el dia del Sant Crist coincideixi amb la festa de Sant Jordi:

Divendres Sant, dia 19 d’Abril

A les 11 del matí, a l’església del Roser

Viacrucis en commemoració de la suor de sang.  Els cants aniran a càrrec de la Coral de Santa Maria, que dirigeix Coni Torrents, amb l’acompanyament a l’orgue de Maite Torrents.

Dilluns de Pasqua, dia 22 d’Abril 

A les 8 del vespre, a la basílica de Santa Maria

Vespres solemnes i Eucaristia presidida per Mn. Salvador Mundó, qui fou rector de la parròquia de Santa Maria i prior eclesiàstic emèrit, amb l’acompanyament en el cant del Cor de Vespres, sota la direcció musical d’Isidre Prat.

Dimarts de Pasqua, dia 23 d’Abril 

Festa del Sant Crist d’Igualada

A les 11 del matí, a la basílica de Santa Maria

Solemne Ofici concelebrat presidit per Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic, acompanyat per sacerdots i religiosos igualadins i forans.  L’Schola Cantorum, dirigida per Oriol Carceller i acompanyada a l’orgue per Josep Xaubet, tindrà cura dels cants. Després de la comunió, Oleguer Esteban  oferirà la  interpretació del  sonet verdaguerià “A Igualada, en el centenari del Sant Crist”.  En acabar, benedicció solemne i cant dels Goigs al Sant Crist. A la sortida, es lliurarà a tothom un punt de llibre, dissenyat per l’artista igualadí Ramon Enrich i Jorba.

En sortir de l’ofici, i a la mateixa basílica de Santa Maria, representació completa de la Moixiganga d’Igualada a càrrec de Bitrac Dansa.

A 2/4 de 7 de la tarda

Processó d’homenatge al Sant Crist que recorrerà el següent itinerari: Plaça del Bruc, carrer del Born, plaça de l’Ajuntament, carrer de l’Argent, plaça de la Creu, carrer de Garcia Fossas, rambla de St. Isidre, rambla del General Vives, carrer de St. Jordi, plaça del Rei, carrer del Roser. A l’església del Roser es cantarà el sonet, a càrrec d’Oleguer Esteban amb l’acompanyament a l’orgue de Josep Xaubet. Seguidament, a la plaça de Pius XII, actuació de Bitrac Dansa amb l’escenificació reduïda de la Moixiganga d’Igualada, després de la qual el poble i les banderes gremials i d’entitats precediran el Sant Crist en la seva entrada a la basílica de Santa Maria.

Es recomana, per a la processó,  proveir-se de ciri i de fanalets per tal de no embrutar el terra dels carrers de l’itinerari.  Aquests fanalets poden adquirir-se a l’establiment La Casa dels Olors, al C/ Custiol 15 d’Igualada.

Durant la processó farà l’acompanyament musical la Banda de Música d’Igualada.

Acte seguit, a la basílica, veneració de la Imatge, on s’entregarà el mateix punt de llibre, i Eucaristia, presidida pel Mn. Joan Prat, rector de la parròquia de Sant Josep de Manresa. Els cants aniran a càrrec de la Coral de Santa Maria, dirigida per Coni Torrents, amb l’acompanyament a l’orgue de Lluís Victori.