50 anys de l’església parroquial de la Sagrada Família

per mossenXavier 08-01-2019

Aquest dissabte 12 de gener: 

50 anys de l’església parroquial de la Sagrada Família

Dissabte vinent, 12 de gener, es compleix una fita històrica de la nostra parròquia: els 50 anys de la consagració, benedicció i inauguració de la nostra església parroquial. A més també els pisos de la Cooperativa de Sant Bartomeu compleixen la mateixa efemèride.

Programa d’actes

Dissabte vinent, a les 8 de la tarda, SOLEMNE MISSA CONCELEBRADA, presidida pel Sr. Bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova, que inaugura la visita pastoral a l’Arxiprestat.

Concelebraran amb ell els tres rectors de la ciutat, els dos rectors anteriors de la parròquia, Mn. Jaume Serra i Mn. Josep Maria Mas; representacions de les ordres caputxina i escolàpia i sacerdots col·laboradors o que, en determinat moment, han estat vinculats amb la parròquia de la Sagrada Família. Hi seran presents les autoritats de la ciutat.

A l’ofertori, presentaran les ofrenes els diversos grups actius a la parròquia, així com els veïns dels pisos de la Sagrada Família de la Cooperativa de Sant Bartomeu. La missa s’oferirà per Mn. Lluis Toneu i Mn. Josep Còdol, entre d’altres difunts.

La part musical anirà a càrrec de la Coral Exaudio d’Igualada, dirigida per Esteve Costa.

El temple parroquial

Fou beneït pel bisbe Ramon Masnou el 12 de gener de 1969, el dia abans Mn. Genís Padrós, arxiprest de Santa Maria, havia consagrat l’altar.

La nova parròquia, la tercera de la ciutat, havia estat erigida el 2 de desembre de 1954 pel Bisbe de Vic, Joan Perelló, atenent el creixement d’Igualada cap al nord. Utilitzà durant anys, i de manera provisional, l’església del convent de les Carmelites de l’avinguda Barcelona (ara desapareguda).

El gener de 1965 els germans Borràs Marsans fan donació dels terrenys pel nou temple parroquial i es beneeixen els terrenys i es posa la primera pedra.

El projecte fou realitzat per l’equip d’arquitectes d’en Josep Maria Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay, dirigint les obres aquest últim; esdevenint el principal edifici d’arquitectura contemporània de la ciutat. El rector que tirà endavant les obres fou Mossèn Lluis Toneu, del qual un bust en recorda la memòria a l’església parroquial.

Els pisos de la cooperativa de Sant Bartomeu

Els pisos del ‘grup Sagrada Família’, de la cooperativa de Sant Bartomeu, situats a l’avinguda Barcelona, foren una iniciativa de mossèn Josep Còdol davant l’escassedat d’habitatge que sofria Igualada. A través dels cercles d’Acció Catòlica i dels Cursets de Cristiandat es va promoure aquest ideal cooperativista que va donar lloc als pisos de l’Avinguda Barcelona i als de la Mare de Déu de Lourdes de Santa Margarida de Montbui. Ambdós foren beneïts el 12 de gener de 1969 pel bisbe Ramon Masnou, tot i que foren habitats la primavera d’aquell mateix any. Hi hagué una primera junta gestora, presidida per Josep Llansana; que donà pas a una Cooperativa, presidida per Ramon Grau.